نامهای متداول: برهان گلی، کاسیا، یاس پهلوی، ثنا، درخت سنا
نام انگلیسی: goden showy
نام علمی: cassia floribunda
خانواده: Legominaceae
رنگ گل: گلبرگها پنج تائی به رنگ زرد طلایی
شکل گل: بصورت خوشه ای
میوه: غلاف های حاوی بذر به شکل لوبیا
اندازه حداکثر: تا ارتفاع 2 تا 4 متر رشد میکند.
فصل گلدهی: درمناطق گرم فصل گلدهی اواخر اسفند تا اواخر خرداد و دیگری از اواسط مهر ماه تا شروع سرما است. گونه ی آرتمیسی از اواخر زمستان تا اوایل تابستان گل آذین است.گونه ی دو کپسوله در پاییز و گونه ی فیستولا در سراسر ماههای تابستان تا اوایل پاییز گل می دهد.
برگ: برگهای مرکب به طول 12 تا 25 سانتی متر ،برگچه ها 8 تا 16 جفتی ،به طول 1تا2 سانتی متر
خاستگاه و موطن گیاه: مناطق معتدل
توضیحات در مورد گیاه:
کاسیاها گروه بزرگی از نباتات اند با گلهای عمدتاً به رنگ زرد درخشان، هر چند که بعضی از گونه های گرمسیری آن گلهای صورتی دارند. کاسیا در اوایل عمر به گل می نشیند، اما زمان بالغ شدن و طول عمر آن،بسته به نوع،متفاوت است. کاسیای آرتِمیسی S.artemisioides، که بومیِ استرالیا است،تا ارتفاع ۵/۱ متر رشد می کند و برای کاشت در باغهای مناطق داغ و خشک بسیار مناسب است. این کاسیا برگهای قسمت قسمتِ نقره ای ظریف و زیبا و گلهای زرد دارد. نژاد دوتخمدانه (C.bicapsularis) تا ارتفاع ۳ تا ۴ متر قد می کشد و در پاییز تولید گلهای زرد درخشان تماشایی می کند. تعداد زیادی غلاف بذر شبیه لوبیا تولید می کند. بذر غلاف ها به سهولت سبز می شوند و نشو و نما می کنند. گونه ی فیستولا (C.fistula)، این درخت پرجلای زرین، فقط برای مناطق گرمسیر مناسب است. رشته های زنجیری بلند گلهای زرد شفاف این نوع کاسیا در تابستان تا اواسط پاییز به باغ جلوه می بخشد. سایر کاسیاهای درختی نیز با گلهای درخشان خود، جلوه ای به بوستان شما می بخشند.
خاک مناسب:
کاسیاها به خاک کاملاً زهکشی شده و تهویه ی خوب نیاز دارند.گونه ی فیستولا در خاکی که مدتی پیش از زمان کاشت با مواد آلی پوسیده تقویت شده باشد بهترین وضعیت رشد و تولید گل را خواهد داشت.
روشهای ازدیاد و تکثیر:
تکثیر با بذر: بذر کاشته شده در بهار به سهولت می روید. برای کاشت بذر لازم است بذر را حداقل یک شب در آب گرم بخوابانید تا پوسته ی سخت روی آن نرم و آماده ی جوانه زدن گردد.
نیاز های نوری:
در آفتاب کامل بهترین رشد را دارند
دما و آب و هوای ایده آل:
کاسیای S.artemisioides به خوبی به اقلیم یخبندان تحمل نشان می دهد، اما سایر گونه ها هوای گرم را ترجیح می دهند و در هوای خیلی سرد زنده نمی مانند.
کاربردها:
دارویی، زینتی، محوطه سازی
خواص دارویی و درمانی:
موثر در رفع کبد چرب (در طول ۲ ماه)
نارسایی های کبدی و سنگ کیسه صفرا
تنظیم کننده آنژیم های کبدی
ضد جوش لک، کک و مک
حساسیت های پوستی و تصفیه کننده خون
کاهنده قوی کلسترول خون
سنگ شکن (کلیه و مثانه)
روشن کننده پوست
رفع سیاهی دور چشم
رفع التهاب پروستات
ضد عفونت مجاری ادراری و برطرف کننده سودای عمومی بدن
بهترین گیاه برای درمان یبوست است. این گیاه اثر مسهلی نسبتا قوی داشته و برای تخلیه روده در اعمال جراحی و یا عکسبرداری از رودهها استفاده میشود..
مصرف بیش از حد این گیاه میتواند سبب دردهای شکمی، دل پیچه و تنبلی رودهها را در پی داشته باشد. برای جلوگیری از تنبلی رودهها و عوارض طولانی مدت سنا بهتر است پس از یک یا دو هفته مصرف آن قطع شود. سنا در حاملگی و شیردهی منع مصرف دارد چرا که مدارکی مبنی بر اثرات موتاژنیک و ژنوتوکسیک گزارش شده است. همچنین میوه سنا برای کودکان مناسب است و اثری ملایمتر از برگ دارد است.
طریقه مصرف:
بهتر است سنا از فرآوردههای صنعتی آن که به شکل قرص است مصرف شود اما نیم تا یک گرم از برگ سنا به صورت دم کرده یا جوشانده با یک لیوان آب در روز نیز میتواند استفاده شود که محلول تهیه شده بسیار تلخ است.
کود دهی:
تمام کاسیاها به تغذیه ی اضافی، ترجیحا در اوایل بهار، خوب پاسخ می دهند.هر نوع غذای کامل گیاهی را نیز می توان به کار برد. گونه ی آرتمیسی، فقط به تغذیه ی مختصر نیاز دارد.
هرس:
شکل دهی تنها پیرایش لازمی است که باید بر روی کاسیاها انجام داد.گونه ی دوکپسوله را بلافاصله بعد از خاتمه ی گل دهی از سرشاخه های کهنه پیرایش کنید تا از تشکیل نیام های بذر بر آنها جلوگیری کنید
آبیاری:
گونه ی ارتمیسی خشکی و خشکسالی را تحمل می کند، ولی بوته های تازه کشت شده به آبیاری منظم نیاز دارند.گونه ی فیستولا رطوبت تابستانیِ فراوان می طلبد، اما در زمستان دوست دارد در جای خشک نگهداری شود
آفات و بیمارها و عوارض:
کاسیاها از لحاظ آفت و بیماری مشکل خاصی ندارند.
انواع گونه ها:
گونه آرتمیسی (سنا)
گونه فیستولا
گونه bicapsularis
عکس هایی دیگر از یاس پهلوی (کاسیا) :