برای کسب اطلاعات بیشتر در هنگام " خرید نهال لیموترش" مطالب زیر مفید خواهد بود.
لیمو ترش لیسبون (Lisbon Lemon)
لیموی لیسبون در مقام دوم بعد از اورکا در جهان قرار دارد در سال 1343 به ایران وارد گردید. میوه آن بزرگ با پوسته زرد روشن،آب دار با اسید بالا ، تعداد کمی تخم دارد و یا اصلا ندارد.میوه این درخت به خوبی روی درخت باقی می ماند. اگر مدت زمان طولانی روی درخت بماند باد می کند. یکی از محاسن این رقم این است که تراکم میوه بیشتر در مرکز درخت است واین امتیاز میوه را از گزند سرماهای اتفاقی و حرارت های بالا حفظ می کندو از نظر میزان محصول بالاتر از اورکاست.تقریبا در طول سال میوه دارد و شکوفه جدید آن رنگ ارغوانی دارد.در ادامه به بررسی ترکیبات شیمیائی و خواص داروئی لیموها پرداخته می شود.
ترکیبات شیمیائی:
میوه های این گیاه شامل شکر، پلی ساکاریدها،اسیدهای آلی، لیپیدها، کاروتنوئیدها، ویتامین های B1, B2 , B3 , A ، بیوفلاونوئیدها، لیمونوئیدها(تلخ مزه)، لیمونن(70%)، ژرانیل استات، لینالیل استات می باشد. همچنین لیمو دارای مقدار زیادی پتاسیم (میوه 100 گرم/145 میلی گرم)، ویتامین C به میزان (میوه 100 گرم/40-50 گرم) یعنی دو برابر پرتقال و کلسیم (61 میلی گرم) است.
خواص داروئی:
* این میوه به خاطر اثرات و ارزش تغذیه ای آن مورد توجه می باشد. ویتامین C این میوه برای حفظ قدرت دفاعی بدن در برابر عفونت ها و بهبود زخم ها لازم است و نیز این ترکیب تشکیل نیتروز آمین های سرطان زا را پس از مصرف نیترات ها و نیتریت ها بی اثر می نماید.
* محتوای پتاسیم این میوه برای جبران کمبود پتاسیمی که بواسطه مصرف داروهای کاهش دهنده فشار خون (مانند اناپریل و کاپتوپریل) در بعضی بیماران ایجاد می شود، مفید می باشد. همچنین مقدار زیاد پتاسیم در لیمو موجب سلامتی قلب، مغز و سیستم های عصبی بدن می شود.
*به طور کلی لیموها به خاطر اثرات هیدروفیلیک ها به عنوان حجیم کننده محتویات دستگاه گوارش عمل می کنندو لذا می توانند در درمان اسهال و استفراغ مفید باشند.
* اسانس لیمو دارای اثرات ضدباکتری وضدعفونی کننده ونیز مهار کننده رشد قارچ آسپرژیلوس می باشد واز آن برای ضدعفونی کردن آب آشامیدنی و سطوح آلوده به ویروس هاری استفاده می شود.
* پکتین موجود در این میوه کلسترول خون را کاهش می دهد و می تواند در پیشگیری از بیماری های قلبی-عروقی کمک کند.
* بیوفلاونوئید های موجود در لیمو،استحکام دیواره داخلی عروق شامل مویرگها ووریدها را افزایش می دهند و می توانند در درمان واریس سیاهرگها، کبود شدگی ها ولثه های خونریزی دهنده موثر باشند.
* لیمو(علی رغم اسیدیته آن) در بدن به عنوان قلیا عمل می کند ولذا در شرایطی مانند روماتیسم، آرتیریت و نقرس می تواند مفید باشد .
* این میوه دردرمان عفونتها، تبها، سرماخوردگی، گلودرد، التهاب لثه و به عنوان تقویت کننده کبد و لوزالمعده استفاده می شود. در واقع آب لیمو به مقدار زیاد باسیل های وبا،تیفوئید واسهال خونی را نابود می کند. خوردن 5-8 عدد لیموترش روزانه در رماتیسم،سیاتیک،نقرس، تصلب شرائین،چاقی ودرد کلیه موثر است.
*آبلیمو سم های جمع شده در کبد را از بین می برد و در نتیجه به پوست طراوت می بخشد، جوش پوست صورت را از بین می برد و بطور کلی برای بیماریهای جلدی مفید است. ولی باید توجه داشت که کبد به خود لیمو بیشتر از آب آن احتیاج دارد.
* آب لیمو باعث جلو گیری از تشکیل سنگ کلیه می شود. تحقیقات نشان می دهد که سنگ های با منشا اوره و اورات پروتئینی موجود در کلیه ی عده ای بیمار پس از مصرف روزانه دو لیموترش برطرف شده واستفاده از این روش برای پیشگشری از تشکیل مجدد سنگ کلیه موثر می باشد.
* آب لیمو بزاق را زیاد می کند وچون بزاق دارای اثر ضدعفونی کنندگی است میکروب های دهان را ازبین می برد.
*آب ليمو براي پوست سر بسيار مفيد است و شوره سر را كاهش ميدهد. عصاره حاصل از آبگيري يك ليموي تازه را حدود 10 دقيقه برروي پوست سر مالش دهيد و سپس آن را با آب به طور كامل بشوئيد. همچنين آب ليمو مي تواند به عنوان يك ضد خارش، به صورت ماساژ برروي پوست سر استفاده شود.
* تخم یا دانه ی لیموترش اثر ضد تب،ضد سم و ضد کرم دارد. برای هر یک از این موارد باید تخم(دانه) لیموترش را گرفته،ابتدا پوست سفیدی که در خارج آن است جدا می کنندسپس برحسب سن و وزن بیمار به مقدار 4 تا 8گرم از مغز تخم لیمو با مقداری آب گرم تناول کنند.
لیمو ترش شیرازی Lemon
لیمو ترش شیرازی درختچه ای دورگه است و در مقایسه با سایر مرکبات تحمل بیشتری در برابر سرما دارد. درختچه اش می تواند تا 6 متر ارتفاع یابد و شاخه های آن گاهی خار دارد. میوه هایش تقریبا هسته ندارد و قبل از زرد شدن چیده می شوند. این نوع لیمو عموما ماندگاری بیشتری دارد.
برخی از خواص لیمو ترش
لیمو ترش باعث افزایش سلامتی، طراوت، شادابی، جوانی و نیروی حیات می شود.
ویتامین C فراوان دارد.
به هضم غذا کمک می کند.
منبع خوبی از ویتامین B کمپلکس و پیش ساز ویتامین A است.
پکتین موجود در آن کلسترول خون را کاهش می دهد و در پیشگیری از بیماری های قلبی وعروقی موثر است.
مانع از انباشتگی چربیها می شود.
خواص ضد پیری دارد.
خاصیت ضد پوکی استخوان داردو به افزایش جذب کلسیم کمک می کند.
میکروب های دهان را ازبین می برد.
شرایط محیطی
آبیاری لیمو ترش باید بصورت منظم باشد. درختانی که به تازگی کاشته شده اند در ماه اول، 2 یا 3 روز یکبار باید آبیاری شوند و بعد از آن 10 روز و یا هفته ای یکبار آبیاری شوند. آبیاری بصورتی باشد که تا عمق 90 سانتی متری خاک مرطوب شود. آبیاری بیش از نیاز باعث می شود گلدهی گیاه متوقف شود. گیاه به نور کامل احتیاج دارد باید حداقل 6 تا 8 ساعت در معرض مستقیم نور آفتاب قرار بگیرد. اما نور بیشتر باعث سوختن برگ ها و ریختن غنچه گل می شود. درخت لیمو را در جاهایی که امکان یخ زدگی وجود دارد نکارید. این درختچه در نواحی مرطوب و گرمسیری رشد میکند. گیاه به سرما حساس است نگذارید سرما به زیر صفر برسد. رشدش در دمای زیر 8تا 12 درجه متوقف و یا کند می شود. گیاه برای گل دادن نیاز سرمایی هم دارد که دمای زیر 20 این نیاز را برطرف می کند. مناسب ترین دما برای این درختچه تابستان خنک و دمای 28 تا 32 درجه است. پیش از کاشت خاک را اصلاح کنید خاک گیاه باید خوب زهکشی شده وکمی اسیدی باشد. آنرا بطور مساوی با کود ترکیب کنید. گودال گیاه باید دو برابر عرض ریه گیاه باشد. بهترین میزان اسیدی بین 5.5 تا 7 است. اگر دو درخت برای بارورسازی میکارید، فاصله آنها را بیش از 10 متر از هم نباشد. کود دهی را در اواخر زمستان، اواخر بهار و اواخر تابستان انجام دهید. مناسب ترین زمان برای هرس درخت بعد از اوج میوه دهی و قبل از اوج گلدهی بعدی است. شاخه های جوان را بمنظور کنترل رشد بیش از حد و تحریک برای ساقه های جدید تا اندازه ای هرس کنید که 3.5 متر از آن باقی بماند.
تکثیر گیاه
تکثیر گونه های مختلف مرکبات اگرچه با روش های مختلفی مانند کاشت بذر، قلمه زنی، خوابانیدن و پیوند زدن شاخه یا جوانه امکانپذیر می باشد اما معمولا این درخت را توسط بذر و بدون کوپيوند زدن، تکثیر مىکنند.
آفات و بیماری ها
آفات این گیاه شته، شپش و بیماری های قارچی نظیر لکه سیاه و لکه روغنی است.