برای کسب اطلاعات بیشتر در هنگام " خرید نهال مرکبات - نارنگی یونسی " مطالب زیر مفید خواهد بود.
نارنگی یونسی (Ponkan Mandarin)
نارنگی یونسی یا پونکن از انواع نارنگی های ماندارین(Madarin) محسوب می شود که به اشتباه در برخی منابع فارسی جز گروه تانجرین(Tangerine) قلمداد شده است. این اشتباه می تواند بواسطه این رخ داده باشد که نخست بذر این نارنگی اولین بار در سال ۱۳۴۷ از فلوریدا آمریکا به رامسر انتقال داده شده واز طرف دیگر شرکت توزیع کننده بذر این نارنگی در آمریکا نام تانجرین را بروی آن نهاده بود.( لازم به ذکر است این میوه در نهالستان میرنیا آماده ارائه می باشد). این در حالی است که بذر این رقم در سال روپا ۱۸۰۵و سپس در سال ۱۸۹۲ به آمریکا انتقال داده شده است. شکل میوه آن گرد پخ،دارای ناف کوچک،پوست کلفت و صاف،بذرهاچند جنینی،تردوآبدار ودارای ۷-۱۳بذر است. نارنگی پونکن یکی از بهترین انواع نارنگی های گروه ماندارین است که دارای مزه ای دلچسب ومعطرمی باشد وبدین سبب مورد توجه قرار گرفته است. بواسطه پر محصول بودن خطر شکستن شاخه ها در اثر باد و برف سنگین وجود داردودر کل باید به این نکته اشاره کرد که این رقم نسبت به اغلب نارنگی ها مقاومت کمتری به سرما دارد. لازم به یاداوری است که زمان رسیدن میوه آن از اوسط آبان تا اواسط دی می باشد. درختان نوسلار این رقم در ایران به پاس زحمات آقای مهندس یونس ابراهیمی در توسعه واصلاح مرکبات،به نام نارنگی یونسی نام گذاری شده است. در ادامه به بررسی ترکیبات شیمیائی و خواص داروئی نارنگی ها پرداخته می شود.
ترکیبات شیمیائی :
از نظر ترکیبات شیمیائی پوست نارنگی درحدود۰/۵ درصد اسانس داردوازبرگ ها وسرشاخه های آن نیزاسانس گرفته میشود.اسانس پوست نارنگی دارای دی-لیمونن،دی-ال-لیمونن ،ترپن ولینالول است که درحدود۷۸درصد آن را دی-لیمونن ودی-ال-لیمونن تشکیل میدهد ولی در اسانس برگ وسر شاخه ، فقط درحدود۴۲درصد دی و دی-ال-لیمونن یافت می شود. در آب نارنگی قندو آمینواسید یافت می شود.
خواص داروئی:
* نارنگی تصفیه کننده خون است.
* پوست سفید آن سرشار از فلاوانوئیدز است که از بدن در برابر چاقی مفرط و علایم دیگر سندرم سوخت و ساز محافظت می کنند.
* میوه ای کم کالری و سرشار از ویتامینc است.
* پوست داخل این میوه کاهش دهنده کلسترول است و با سرطان نیز مقابله می کند.
* پوست این میوه، برای درمان افسردگی، استرس های عاطفی و ناراحتی های مربوط به خواب وگوارش مفید است.
* پوست این میوه به جذب غذا، کنترل نفخ و کاهش تهوع کمک می کند.
* ویتامین c که آنتی اکسیدان مهمی است، از بدن در مقابل آثار خطرناک رادیکال های آزاد محافظت می کند وباعث طولانی شدن عمر می شود.
* فیبر موجود در آن در کنترل میزان قند خون موثر است.
* هسپریدین ماده موجود در قسمت سفید پوست نارنگی تاثیر آنتی اکسیدان و ضد التهابی روی سلول ها و بافت ها دارد و مانع از پیری و سرطان می شود.
* پوست آن را برای مصرف خشک کنید و به شکل پودر دربیاورید و با انواع غذاها استفاده کنید.
* نارنگی خاصیت ضدعفونی کننده دارد که بدن را در برابر خطرناک ترین باکتری به نام «Staphylococcus Aureus» که باعث پخش عفونت در بدن می شود، محافظت می کند.
* باعث تکثیر و شکل گیری سلول های جدید می شود.
نارنگی یونسی (Ponkan Mandarin)
نارنگی یونسی یا پونکن از انواع نارنگی های ماندارین (Madarin) و بهترین آن می باشد. نارنگی پوکن بومی هند است و کیفیت بسیار خوبی دارد. بذر آن در سال 1347 توسط آقای یونس ابراهیمی از امریکا به ایران وارد شده است و بعلت پژوهش های ایشان و معرفی این میوه بعنوان گونه ی مناسب، به نام یونسی معروف شد. این گونه نارنگی از انواع زودرس است و عاری از بیماری های ویروسی می باشد. درخت آن قوی، مرتفع و پر محصول است و میوه های آن گرد پخ، با ناف کوچک، پوست کلفت و صاف و بذرهای آن چند جنینی می باشد که از 3 تا 7 بذر است و همچنین دارای میوه هایش گوشتی و آبدار می باشد. فصل رویش این میوه ها از اوسط آبان تا اواسط دی است. این گونه از نارنگی نسبت به سایر گونه ها در سرما ضعیف تر است و مقاومت کمتری دارد و همچنین میوه هایش درشت تر از گونه های دیگر است.
برخی از خواص نارنگی عبارتند از
نارنگی دارای ویتامین های A ، B1 ، B2 ،C پروتئین ، چربی ، قند، حاوی مقدار زیادی فسفر، کلسیم می باشد.
حاوی مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی موثر است.
منبع غنی بتاکاروتن است.
این میوه خون را تصفیه و زیاد می کند.
برای کاهش تب و رفع تراکم خون در کبد مفید است.
به اعتقاد برخی، به خاطر خاصیت ضدعفونی کنندهاش، میتواند در درمان سفلیس موثر باشد.
نارنگی مسکن اعصاب است و برای کلیه بیماران مفید است.
اگر می خواهید شب راحت بخوابید چند دانه نارنگی بخورید .
برای پیشگیری از سرطان مفید است،هسپریدین ماده موجود در قسمت سفید پوست نارنگی تاثیر آنتی اکسیدان و ضد التهابی روی سلول ها و بافت ها دارد و مانع از پیری و سرطان می شود.
باعث تکثیر و شکل گیری سلول های جدید می شود.
تکثیر گیاه
گونه های مختلف مرکبات اگرچه با روش های مختلفی مانند کاشت بذر، قلمه زنی، خوابانیدن و پیوند زدن شاخه یا جوانه امکانپذیر می باشد اما معمول ترین شیوه در سطح جهانی استفاده از پیوند جوانه و به طور خواص، پیوند سپری است. در خانواده مرکبات می توان براحتی گونه ها و حتی جنس های مختلف را به سهولت و بدون ظهور علایم ناسازگاری به یکدیگر پیوند زده و ترکیب های مختلفی از پایه و پیوندک را به منظورهای مختلف ایجاد کرد.پیوند زدن برای تکثیر مرکبات رایج ترین نوع پیوند هم پیوند تی و اسکنه ای می باشد.