گیاه فیتونیا آپارتمانی
نامهای متداول: در ایران به نام رزیدل، فیتونیا، پوست ماری، برگ نعنایی، گیاه موزاییک و فیتونیا اپارتمانی معروف است.
نام انگلیسی: Pointed Net Leaf
نام علمی: Fittonia Verschaffeltii
خانواده: Acanthaceae
رنگ گل: -
شکل گل: -
میوه: -
اندازه حد اکثر:
چند ساله وخزنده به طول 15 تا 30 سانتی متر و قطر 15 تا 22 سانتی متر
فصل گلدهی: -
برگ:
برگ های فیتونیا پهن و قلبی شکل دارای رگیرگ اصلی و فرعی به رنگ سفید و صورتی و کاملا نمایان است.
خاستگاه و موطن گیاه:
خواستگاه آن برزیل است و بومی مناطق شمال پرو است.
توضیحات در مورد گیاه و شرایط نگهداری آن:
فیتونیا گیاهی گرمادوست است و بهترین دمای رشد 18 تا 24 درجه سانتی گراد است و در دمای کمتر از 15 درجه رشدش متوقف شده و از بین می رود؛ رطوبت پسند (تا 70%) نیاز به غبار پاشی به صورت یک روز در میان دارد ولی در دمای بالای 30 درجه (تابستان) هر روز باید دو بار غبار پاشی شود و در زمستان به خاطر سردی و رطوبت هوا غبار پاشی کمتری نیاز دارد، بسیار حساس به خشکی (در اثر خشکی برگ هایش می ریزد)،؛ و نیاز نوری فیتونیا متوسط تا زیاد است البته به نور غیر مستقیم نیاز دارد در واقع گیاهی سایه پسند است البته توجه کنید که در تاریکی رشد رویشی آن افزایش یافته و به حالت علفی در می آید.
خاک مناسب:
گیاهی کم توقع از نظر تغذیه است اما به خاک قلیایی و غنی نیاز دارد خاک مناسب پوست ماری مخلوطی از خاک جنگلی، خاک برگ و ماسه است.
روشهای ازدیاد و تکثیر:
تقسیم ریشه : در زمان تعویض گلدان و کاشت هر کدام در گلدانی مجزا.
قلمه گرفتن از ساقه در بهار و تابستان: برای قلمه گرفتن توجه کنید که دمای محیط بالاتر از 17 درجه سانتی گراد باشد. قلمه هایی به طول 5 تا9 سانتی متر که دارای یک جفت برگ هستند تهیه کنید و در گلدان های کوچک یا سینی کشت حاوی کمپوست یا پیت بکارید و روی قلمه ها را به وسیله پلاستیک شفاف کاور کنید ؛ این قلمه ها از 2 هفته تا یک ماه ریشه میدهند و شما می توانید کاور را بردارید.
خوابانیدن شاخه: -
نیاز های نوری:
نیاز نوری فیتونیا متوسط تا زیاد است البته به نور غیر مستقیم نیاز دارد در واقع گیاهی سایه پسند است
کود دهی:
زمان کودهی فیتونیا محدوده فروردین ماه تا شهریور ماه است.
هرس:
شاخه ها گسترده و افتاده و تمام ساقه ها با کرک های کوتاه پوشیده شده است؛ گل ها کوچک و سفید رنگ اند. توجه کنید که برای پر پشت کردن فیتونیا میتوانید جوانه های انتهایی و جوانه های گل آن را قطع کنید تا جوان های جانبی تحریک شوند رشد کنند و گیاهی زیبا و پر پشت خواهید داشت.
آبیاری:
به خاطر نیاز آبی فراوان ( حساس به کم آبی و دای آب) و سطحی بودن ریشه ها (به خاطر فرم ریشه هایش نیاز چندانی به تعویض گلدان ندارد) این گیاه را در گلدان های دهانه گشاد با زهکش زیاد (برای جلوگیری از باتلاقی شدن) کشت میکنند. زهکش مناسب هم در داخل و زیر گلدان و هم استفاده از سنگ ریزه در زیر گلدانی تا کف گلدان با آب ارتباط مستقیم و زیاد نداشته باشد ( به علت پوسیدگی ریشه و بیماری های قارچی). ابیاری با آب ولرم و به صورت 5 رو ز یکبار در زمستان و 2 روز یکبار در تابستان انجام میگیرد.
آفات و بیماریها و عوارض:
فیتونیا کلا گیاه حساسی است و نیاز به توجه و مراقبت زیادی دارد. توجه کنید در بالا و پایین شدن دمای محیط این گیاه آسیب میبیند و برگ هایش میریزد. در اثر کم آبی و خشک بودن برگ ها دچار ریزش برگ و پژمردگی و چروکیدگی برگ ها می شود. با ابیاری زیاد و نداشتن زه کش که باعث باتلاقی شدن خاک زیر گلدان می شود علایمی مانند ریزش برگ و ظاهر نشدن برگ های جدید را نشان می دهد. این گیاه به بیماری های قارچی و باکتریایی نظیر پوسیدگی ریشه و موزاییکی شدن برگ و حشراتی مانند شپشک آرد آلود و کنه تارعنکبوتی بسیار حساس است.
انواع گونه ها:
برگ هایی با رگه های سفید و صورتی ، سبز.
فیتونیا به خاطرنوع نیاز هایش گیاهیست مستعد برای تراریوم شدن.