برای کسب اطلاعات بیشتر در هنگام " خرید نهال شلیل " مطالب زیر مفید خواهد بود.
نام گیاه شلیل
نام علمی Prunus persica
خانواده Rosaceae
شلیل میوه ای بدون کرک از خانواده هلو است. این گیاه بومی کشور چین و آسیا و نواحی آب و هوایی گرم میباشند در نتیجه به زندگی در مناطق پر آب و مردابی عادت ندارند. پایه های بذری شلیل مناسب زمین های سبک و با تهویه مناسب است. تقریبا همه انواع شلیل خود بارور هستند و دگرگرده افشانی نیاز ندارند. زمان گلدهی از بهمن تا فروردین است لذا باید از یخزدگی گل ها حفاظت کنید. شلیل ۲ تا ۳ سال بعد از کشت گل می دهد.
برخی از خواص شلیل:
سرشار از ویتامینهای Aو C میباشد و منبع بسیار غنی بتاکاروتن است.
بتاکاروتین موجود در شلیل که خاصیت آنتی اکسیدان بالایی دارد با ارتقای سطح سیستم دفاعی بدن از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند.
خطر ابتلا به بیماریهای حاد مانند بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای چشمی را کاهش می دهد.
ادرارآور و ملین است.
پتاسیم آن موجب افزایش شادابی و تحرک در فرد میشود، فشار خون بالا را کنترل میکند و خطر ابتلا به سکتهی مغزی را کاهش میدهد.
میتواند در کنترل قندخون موثر باشد.
شرایط محیطی نهال شلیل:
نیاز آبیاری این درخت زیاد است. از تخلیه راحت آب در گلدان نیز مطمئن باشید زیرا به خاک خيس و مرطوب خيلي حساس هستند.
آفتاب مستقیم حداقل روزی 6 ساعت لازم است. سایه مانع رشد و میوه دهی آن می شود. خیس بودن خاک موجب زردی برگ و پوسیدگی ریشه می شود.
مقاومت هلو در برابر سرمای زمستانه از سیب و گلابی است. گلهای باز شده و میوه های ریز در صورتی که در زمان محدودی در دمای ۲.۲- و یا کمتر قرار گیرند از بین میروند. باید در مکان هایی کاشته شوند که اوایل بهار سرد نباشد و سرمای دیر رس بهاره نیز نداشته باشد. در مناطقی که دمای هوا به زیر منفی 17 درجه میرسد بهتر است از کاشت درخت اجتناب شود.
این درخت به خاک های آهکی، کلروز ناشی از کمبود آهن و خشکی مقاوم است و انواع وسیعی از خاک ها را تحمل می کند. خاک گیاه باید زهکشی و تهویه مناسب داشته باشد و از 30 تا90 سانتی متر عمق داشته باشد. در تهویه نا مناسبpH باید بالای از 7.5 باشد.
کود دهی را در اوایل بهار انجام دهید.
برگ های ریزش یافته و میوه های خشک و مومی شده روی درختان منبع انتقال بیماریها به سال آینده است. هرس درخت باید قبل از گلدهی آن و از سال اول صورت گیرد.
تکثیر شلیل:
درختان شلیل را می توان هم به طریق جنسی و هم غیر جنسی تکثیر کرد. که اکثرا از نهال های بذری به عنوان پایه استفاده می شود. یکی دیگر از روش ها عمل پیوند است. بهترین زمان برای کاشت اغلب گونه های گیاهی اواخر زمستان تا اوایل بهار می باشد.
آفات و بیماری های شلیل:
شتهها، پرندگان، عنکبوت قرمز و کرمهای ریشه خوار ممکن است به گیاه حمله کنند.
پیچیدگی برگ ها از بیماریهای رایج درخت است که یک بیماری قارچی است. لکه سیاه ، گال طوقه و پوسیدگی قهوه ای نیز از بیماری های قارچی محسوب می شوند.
انواع شلیل یا هلو عبارتند از:
شلیل انجیری، شلیل مغان، شلیل شمس زودرس، شلیل رفعتی، شلیل شبرنگ، شلیل سینه، شلیل ایندیپندنس، شلیل بیگ تاپ، شلیل فانتازیا دیررس، شلیل نکتارد، شلیل سان کینگ، شلیل کیوتا، شلیل استارک رد گلد، شلیل استارک سان گلو، شلیل زرد مشهد، شلیل قرمز بهاره، شلیل قرمز پاییزه، هلو بلخی، هلو کاردی، هلو زعفرانی، هلو انجیری، هلو هلندری، اسنو کوئین، رد دیاموند