گل شیپوری
نام علمی : Calla lily، arum lily
از جنس zantedeschia و از خانواده گل شیپوریان araceae و بومی نواحی جنوبی افریقا است.
گیاهی نیمه علفی و خزان دار و نیمه همیشه سبز و گلدار است. برگ ها در ابتدای رویش سبز هستند و بعد از مدتی لکه های سفید رنگی بر روی پهنه برگ مشاهده می شود.
گل آذین زرد رنگ گیاه شامل گل های نر و ماده است که در میان برگ واره های رنگارنگ آن ،spoth، قرار دارد.(تصویر سمت راست وسط) برگواره ها به رنگ های سفید، زرد، قرمز، صورتی، ارغوانی و دورنگ هستند.
این گیاه به محیطی خنک و مرطوب نیاز دارد و در فصل گرم و خشک تابستان به دوران خواب و استراحت فرومی رود. البته این مساله ثابت و همیشگی نیست و چگونگی دریافت آب و خشکی کشیدن گیاه تعیین کننده اصلی دوران استراحت آن است. درجه حرارت و دمای محیط هیچ نقشی در شروع دوران استراحت گیاه ندارد. بنابراین اگر گیاه را در تابستان بخوبی آبیاری کرده و در طی پاییز و زمستان آبیاری را کاهش دهیم، دوران استراحت گیاه را از تابستان به زمستان تغییر داده ایم. با طی شدن دوران رشد و نزدیک شدن به دوران استراحت، برگ های گیاه زرد شده و آبیاری کاهش می یابد. با خشکیدن کامل برگ ها باید آبیاری را کاملا متوقف کرده و خاک را فقط به اندازه ای که خشک نشود، آبیاری کنید.هر قدر هوا سردتر باشد، باید آبیاری را کمتر و هر قدر هوا گرم تر باشد، آبیاری را بیشتر کنید. محیط سرد و مرطوب یکی از دلایل پوسیدگی ریزونم و ریشه است.
همه برگ های خشکیده را از سطح خاک جدا نمایید. (تصویر وسط ردیف پایین( در زمان استراحت گیاه می توان گلدان را تعویض و ریزوم (ساقه زیرزمینی) راتقسیم کرد.
اگر آبیاری گیاه ادامه یابد و گیاه خشکی نکشد، به دوران استراحت فرونمی رود و حالت همیشه سبز در تمام طول سال خواهد داشت.
بعد از طی دوران استراحت و با دریافت آب کافی و مناسب، گیاه دوباره رشد خود را از قسمت های زیرزمینی آغاز می کند. البته آب را باید به تدریج و با افزایش رشد گیاه، افزایش داد. استفاده از حجم فراوان آب در اوایل شروع فعالیت ریزوم و رویش برگ های جوان، یکی از دلایل افزایش میزان پوسیدگی ریزوم وریشه، توسط قارچ در ۶ هفته اول شروع فعالیت ریزوم است.
در دوران استراحت گیاه می توان ریزوم ها را از خاک درآورد و در دمای خنک و خشک حدود ۴ تا ۱۰ درجه به مدت ۱۰ تا ۱۲ هفته نگه داشت. این کار به برطرف شدن نیاز استراحت ریزوم ها و برانگیختگی جوانه های گل و گلدهی بهتر در طی فصل رشد آینده کمک خواهد کرد.
آبیاری نامناسب در طی فصل رشد از دلایل عدم گلدهی و باز نشدن غنچه هاست.
در دمای ۱۲- درجه قسمت های هوایی از بین می رود، اما قسمت های زیرزمینی زنده مانده و با مساعد شدن هوا رشد خود را آغاز می کند.
بهترین دما برای رشد در طی روز ۱۸ تا ۲۰ درجه و در شب ۱۳تا ۱۶ درجه است. پایین تر بودن دمای شبانه نسبت به دمای روزانه در گلدهی و نیز در بروز رنگ مناسب گل های صورتی و نارنجی نقش مهمی دارد و تنظیم اینگونه دما در محیط خانگی مشکل است. کاهش دمای شبانه بیش از این مقدار، باعث سبزرنگ ماندن رنگ گل ها می شود. در دمای زیر ۱۲ درجه، گیاه رنگ پریده و گل ها چروک می شوند. دردمای ۲۳ درجه گیاه دچار استرس گرما شده و در ۲۸ درجه رشد آن متوقف می شود. محیط گرم از جمله دلایل عدم گلدهی آن است.
این گیاه به مکانی روشن با حداقل ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. در صورت تابش نور مستقیم آفتاب، باید گیاه از آبیاری و رطوبت مناسب خاک برخوردار باشد، در غیراینصورت به گیاه آسیب وارد می شود.
خاک این گیاه باید بتواند رطوبت را درخود نگه داشته و زود خشک نشود. عمق گلدان حداقل ۳۰ سانتیمتر باشد. کمبود مواد غذایی یکی از دلایل عدم گلدهی گیاه است.
اصلی ترین روش تکثیر این گیاه، تقسیم ریزوم (ساقه زیرزمینی) است. به مرور زمان گیاهچه های کوچکی که پاجوش هستند، از کنار گیاه مادری و از ساقه زیرزمینی شکل می گیرند و موجب ازدحام بوته اصلی می شوند. ازدحام گیاه مادری یکی از دلایل عدم گلدهی گیاه است. در اوایل بهار ریزوم را بیرون آورده و بعد از تمیز کردن خاک اطراف ریشه و ریزوم، آن را تقسیم کرده و هر قسمت را که حداقل یک جوانه دارد، در گلدانی با خاک مرطوب و در عمق ۵ تا ۱۰ سانتیمتری، به صورت عمودی بکارید. کمتر یا بیشتر بودن عمق کاشت، در آینده باعث عدم گلدهی مناسب گیاه خواهد شد. گلدان را در جای خنک گذاشته و خاک بستر را مرطوب نگه دارید تا گیاه جدید رشد خود را آغاز کند.
میوه رسیده زرد یا نارنجی می شود. بذرها را از داخل آن بیرون آورده و پوشش روی آنها را تمیز کرده و در بهار بکارید. عمق کاشت بذر باید بسیار کم باشد و فقط لایه نازکی از خاک روی بذرها بریزید. دما مناسب سبز کردن بذر ۲۰ درجه است. ۲ تا ۳ سال طول می کشد تا گیاه حاصل از رویش بذر به توانایی گلدهی برسد.
عکس هایی دیگر از گیاه شیپوری :