سوسن عنکبوتی - کرینوم
با ۱۸۰ گونه مختلف متعلق به خانواده amarylidaceaeگیاهی چند ساله با گلهای زیبا بر روی ساقه هایی بدون برگ است. برگ ها معمولا سبز رنگ هستند، اما انواعی با برگ سبز ابلق (رگههای سبز کم رنگ و کرم) و نیز تعدادی با ته مایه قرمز رنگ وجود دارد. حاشیه برگ ها در برخی گونه ها حالت مواج دارد.
گلهای آن شیپوری شکل و نسبتا معطر هستند. عرض گلبرگها در انواع مختلف متفاوت است، برخی پهن و برخی دیگر باریک هستند. گونه های دارای گلبرگ های باریک و بلند به سوسن عنکبوتی معروفند.
رنگ گل ها اکثرا سفید، صورتی و قرمز است و زمان شکوفایی گلها اواخر بهار و اوایل تابستان میباشد. سوسن عنکبوتی از گیاهان پیازدار بوده و وزن یک پیاز بالغ ۹-۵ کیلوگرم است. تمامی قسمتهای آن سمی بوده و تماس با دست ممکن است حساسیت پوستی ایجاد کند. هنگام تکثیر و تقسیم پیاز حتما از دستکش استفاده کنید و از خوردن برگ یا گل آن جدا خودداری کرد.
سوسن عنکبوتی گرمسیری که بیشتر در نواحی جنوبی کشور یافت میشود، به عنوان گیاه زینتی مورد استفاده قرار میگیرد. برگهایش حدود یک متر طول و ۱۰ سانتیمتر عرض دارد. ارتفاع این گیاه تا ۲-۱/۵ متر میرسد و گلهای خوشبو و معطر سفید رنگ با گلبرگهای باریک دارد.
آبیاری
سوسن عنکبوتی به رطوبت مناسب خاک نیاز دارد و خاک آن نباید خشک شود. اگرچه برخی از ارقام آن خشکی را بیشتر از سایرین تحمل میکنند، اما به طور کلی خشکی خاک مانع از رشد مناسب آن میشود. به خصوص در ماههای اول کاشت پیاز این گیاه، باید مراقب بود که خاک خشک نشود. اما این به معنای آبیاری زیاد و خیس و غرقابی بودن خاک نیست. همین که خاک مرطوب بماند کافیست.
آبیاری زیاد می تواند باعث زردی برگها و پوسیدگی ساقه و پیاز و از بین رفتن گیاه بشود.
البته خشکی خاک هم باعث ریزش برگها، عدم گلدهی، سوختگی نوک برگها و در نهایت از بین رفتن گیاه میشود. زمانی باید به گیاه آب بدهید که خاکش نیمه خشک و نیمه مرطوب باشد.در نمونه های گلدانی از آب ولرم استفاده کنید، چون سرد بودن آب و سرد شدن خاک اثر منفی بر رشد ریشه ها دارد.
نور
سوسن عنکبوتی روزانه به ۶ تا ۸ ساعت نور مستقیم احتیاج دارد. بهترین مکان برای کاشت این گیاه قسمتی از باغچه است که صبحها از آفتاب مستقیم و عصرها از سایه برخوردار باشد تا از تابش اشعه مستقیم و سوزان آفتاب بخصوص در روزهای گرم تابستان درامان بماند. گلدان را در محلی که از آفتاب صبحگاهی بهره مند است قرار دهید.
دما
سوسن عنکبوتی یک گیاه همیشه سبز است. حداقل دمایی را که می تواند به رشد خود ادامه دهد ۵ درجه است، به شرطی که دمای روزانه ۲۵-۱۲ درجه باشد. ولی اگر روزها نیز هوا سرد باشد، رشدش متوقف خواهد شد. سوسن عنکبوتی اگر در معرض بادهای سرد زمستانی نباشد، تا دمای منفی هفت درجه را نیز می تواند تحمل کند. ولی در دماهای پایین تر باید پیازها را با انتقال به محل گرمتر و یا پوشاندن با چند لایه خاک برگ از یخ زدگی محافظت کرد.
پیازها در طی دوران استراحت به ۳-۲ ماه دمای ۷-۲ درجه نیاز دارند تا در فصل رشد بعدی بهترین گلدهی را داشته باشند. البته پیازها بدون گذراندن این دوره سرما نیز می توانند به رشد خود ادامه دهند، ولی کیفیت و کمیت گلدهی آنها بسیار پایین تر خواهد بود.
با فرارسیدن بهار هنگامی که دما به ۱۵ درجه می رسد، گیاه رشد تازه خود را آغاز خواهد کرد.
خاک
سوسن عنکبوتی خاک خنثی تا کمی اسیدی را دوست دارد. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد تا مانع ماندگاری آب و پوسیدگی پیازها شود. مخلوط خاک معمولی با خاک برگ و شن برای رشد آن مناسب است. استفاده از پیت موس به دلیل کاهش اسیدیته خاک توصیه نمی شود.
کوددهی
در فصل رشد ماهانه یک مرتبه از کود ۵-۱۰-۵ استفاده کرده و از اواخر تابستان باید کوددهی را قطع کرد. زیرا ادامه کوددهی حتی در مناطقی که این گیاه همیشه سبز است، منجر به افزایش حساسیت آن به سرمای شبانه خواهد شد. ولی درمناطقی که سرمای شبانه ندارند می توان کوددهی را هر ۳-۲ ماه یکبار ادامه داد.
کاشت پیاز
بهتراست پیاز سوسن عنکبوتی را با شروع فصل سرما از خاک بیرون نیاورید. زیرا هر قدر هم که پیاز بالغ و رسیده باشد، جابجا کردن آن بر رشد و گلدهی گیاه تاثیر منفی دارد. گیاهانی که پیاز آنها سالها در خاک مانده، به دلیل رشد و فعالیت بهتر ریشه، گلدهی بهتر و گل های درشت تری دارند. هنگام کاشت پیاز باید نوک آن در سطح خاک یا کمی پایین تر باشد.
سوسن عنکبوتی گیاه مناطق گرمسیر است. در منطقی که سرمای زمستانی دارند، می توان آن را در گلدان کاشته و با فرارسیدن فصل سرما که اندام های هوایی گیاه از بین می رود، گلدان را برای جلوگیری از یخ زدگی پیازها به جای گرمتر منتقل نمود. در بهار مجددا گیاه را به فضای باز منتقل کرده تا رشد خود را از سر بگیرد. در این زمان باید خاک سطحی را با خاک برگ تازه و غنی جایگزین کرد. با انتخاب گلدان بزرگ تر، امکان بزرگ شدن و تکثیر پیازها را خواهید داشت.